Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ικαρία, μια παιδική χαρά για τους 25+

Η αγαπημένη πολλών, θα σε κάνει να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι.


ΝΗΣΙ: Ικαρία (Νικαριά αν θέλεις να το παίξεις ντόπιος)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ανατολικό Αιγαίο (ανάμεσα στη Μύκονο και τη Σάμο)

ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: Αν και πολλοί φανατικοί του νησιού σνομπάρουν επιδεικτικά τις παραλίες του, η Ικαρία έχει πανέμορφες, χρυσαφένιες, καλιφορνέζικες ακτές. Εδώ θα συναντήσεις σέρφερς και παρέες που κατασκηνώνουν ελεύθερα, θα ξεπεράσεις το χθεσινό χανγκόβερ και -αν δε σε φοβίζουν τα κύμματα- θα βουτήξεις. Η βόρεια πλευρά του νησιού, το νεανικό του κομμάτι δηλαδή, χτυπιέται συχνά από τα μελτέμια και τα κύματα είναι μεγάλα. Στη νότια πλευρά η θάλασσα είναι πολύ πιο ήρεμη, αλλά μπορεί να σε αποθαρρύνει η απόσταση, Μια μέρα πάντως στις Σεϋχέλλες, θα την αφιερώσεις.
Μαθητεύομενος σέρφερ στην παραλία της Μεσακτής

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ: Αρμενιστή ή Ράχες (επισημως Χριστός Ραχών). Όλο το νυχτερινό νταβαντούρι γίνεται στις Ράχες, που είναι όμως σκαρφαλωμένες στο βουνό, επομένως οι περισσότεροι προτιμούν να μένουν στον κοντινό (10 λεπτά απόσταση) Αρμενιστή (πανεύκολα θα βρεις ωτοστόπ) για να είναι και δίπλα στη θάλασσα το πρωί. Αν δε βρεις δωμάτιο (πράγμα καθόλου απίθανο τον Αύγουστο), νοίκιασε στη Μεσακτή ή το πολύ στο Γυαλισκάρι. Ο Κάμπος ή -ακόμη χειρότερα- ο Εύδηλος, είναι μακριά και δε θα σε βολέψουν καθόλου για τις νυχτερινές εξορμήσεις σου. Τον Άγιο Κήρυκο απλώς ξέχασέ τον μέχρι να περάσεις τα δεύτερα -ήντα σου και να σε τρέχουμε για θερμά λουτρά.
ο Αρμενιστής από ψηλά
δεν είναι γραφικός, αλλά θα σε βολέψει

ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Να πάρεις! Η Ικαρία είναι μεγάλη, με άσχημο οδικό δίκτυο και άτακτες συγκοινωνίες, επομένως η έλλειψη αυτοκινήτου θα σε παιδέψει πολύ. Κι αν πιστεύεις ότι όλοι κάνουν ωτοστόπ, οπότε κάπως θα βολευτείς κι εσύ, σκέψου ότι θα έχεις αρκετές μετακινήσεις, οπότε είναι κουραστικό να προσπαθείς 4 φορές την ημέρα να βρεις κούρσα για τον προορισμό της επιλογής σου! Ωτοστόπ θα κάνεις μετά το πανηγύρι, όπου έμεινες πιο αργά από τους φίλους σου για να .. γνωρίσεις καλύτερα την κοπέλα που σου μάθαινε τα βήματα του Ικαριώτικου, όχι συνέχεια! (είναι νόμος ότι το αυτοκίνητο το παίρνει πάντα εκείνος που δε σκόραρε). . Η μόνη σίγουρη διαδρομή που κάνουν όλοι είναι Αρμενιστής-Ράχες απ΄τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα. Προσπάθησε να νοικιάσεις αυτοκίνητο από νωρίς, γιατί τον Αύγουστο είναι δυσεύρετα κι έχε στο μυαλό σου ότι οι δρόμοι είναι στενοί και με πολλές στροφές!

ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΛΑ; Αν θέλεις να νιώσεις παιδί, αν αγαπάς να γνωρίζεις καινούριο κόσμο, αν θέλεις να φας να πιεις και να χορέψεις χωρίς πολυτέλειες αλλά με πολύ κέφι, ναι, θα περάσεις πολύ καλά. Η φράση-κλειδί όμως είναι "χωρίς πολυτέλειες". Στην Ικαρία όλα είναι λίγο "χωριάτικα", οι ταβέρνες, τα μπαράκια, τα σπίτια, οι ίδιοι οι κάτοικοι. Αν το ζητούμενο είναι να διασκεδάσεις και να μην πολυξοδευτείς, είσαι στο σωστό μέρος. Αν προτιμάς άνετες ξαπλώστρες, αιγαιοπελαγίτικες γκουρμεδιές και σικ μπαράκια, υπάρχουν πολύ καταλληλότερες επιλογές για τις διακοπές σου.
ο Θανάσης με τη Ματούλα στον αυλόγυρο του Αη Γιάννη


     Ας ξεκινήσουμε από την αρχή! Αποφάσισες με την τουλάχιστον 4μελή παρέα σου (Τι; Θα πας με το ταίρι σου;; Μόνο αν είναι ο πιο fun άνθρωπος του κόσμου. Γούτσου γούτσου κάνεις και στην Αμμουλιανή, η Ικαρία είναι για γλέντια!) να περάσετε το καλοκαίρι σας στην Ικαρία. Αφιερώστε της τουλάχιστον 6 μέρες, μια και σίγουρα θα θέλετε να πετύχετε ένα-δυο πανηγύρια ή και καμιά συναυλία (φίλε τζαμπατζή, αν πας καμιά ωρίτσα μετά την αναγραφόμενη έναρξη του event, θα μπεις δωρεάν και θα πάρεις μάτι όλες τις έντεχνες του νησιού -σαν να λέμε όλα το γυναικείο πληθυσμό δλδ- να πίνουν μπύρες με ρυθμό εγγλέζου χουλιγκάνου. Αξίζει.). Επίσης, όσο περισσότερο εξοικειώνεσαι με τους ρυθμούς του νησιού, τόσο πιο εύκολο είναι να κάνεις καλές γνωριμίες!
     Αν κατοικείς στην Αθήνα, ίσως είναι ευκολότερο να έρθεις με πλοίο (6 ώρες το γρήγορο, 8 το αργό, αλλά μη βασίζεσαι κιόλας. Αύγουστος=μελτέμια και μελτέμια=καθυστέρηση). Ο λόγος; Το πλοίο θα σε αφήσει στον Εύδηλο, δηλαδή πολύ πιο κοντά στον τελικό προορισμό σου. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, το ΚΤΕΛ περνά αραιά και πού και όχι κάθε μέρα, ενώ κάνει 3 ώρες για να φτάσει Αρμενιστή και το ταξί κοστίζει 60 ευρώ και καλύπτει την ίδια απόσταση σε 1 ώρα περίπου. Μη βασίζεστε στις εταιρίες ενοικιάσεων να σας φέρουν το αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο! Πιθανότατα θα έχουν βάση τον Εύδηλο, οπότε θα σας πουν να το παραλάβετε από εκεί. Αν ξεκινάτε από Θεσσαλονίκη η Astra έχει -κι ελπίζω να τα συνεχίσει- καθημερινά δρομολόγια, οπότε μια και δεν μπορείτε ν' αποφύγετε το αεροδρόμιο, θα σας πρότεινα να μοιραστείτε τα έξοδα για το ταξί, καθώς το 3ωρο λεωφορείο (όταν έχει δρομολόγια) δεν παλεύεται. Στο αεροδρόμιο θα βρείτε άφθονα, αλλά για την επιστροφή καλύτερα να κλείσετε ραντεβού, γιατί τελευταία στιγμή μπορεί να μη βρίσκετε (έχει συμβεί!).
αυτός είναι ο Άγιος Κήρυκος.
κοίτα τον καλά να τον χορτάσεις, γιατί δε θα μείνεις εκει!

     Όσο για τη διαμονή σας, αν ενδιαφέρεστε για τη χοτ περίοδο του Αυγούστου ξεκινήστε την αναζήτηση από νωρίς, καθώς τότε το νησί βουλιάζει από κόσμο. Σε Αρμενιστή και Ράχες υπάρχει πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων με τις βασικές ανέσεις και σε λογικές τιμές, αλλά εξαντλούνται απίστευτα γρήγορα. Χρησιμοποιείστε το Χρυσό Οδηγό, γιατί δυστυχώς ούτε στο booking ούτε στη σελίδα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου είναι δηλωμένα τα περισσότερα. Αν θέλετε πολυτέλεια, το Ερωφίλη Beach Hotel στον Αρμενιστή (τηλέφωνο 2275071058) έχει όμορφη θέα στην παραλία, ησυχία και πολύ εξυπηρετικό προσωπικό (και διακριτικό με τις "γνωριμίες" των ενοίκων του!), ωστόσο είναι αρκετά πιο ακριβό από τα υπόλοιπα καταλύματα (περίπου 80ευρώ το 2κλινο στην καλύτερη περίπτωση). Στις ίδιες περίπου τιμές και το επίσης πολυτελές (για Ικαρία) Cavos Bay.
     Φυσικά, είναι πολύ πιθανό να θέλετε να κατασκηνώσετε στις παραλίες του νησιού. Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία, καθώς camping οργανωμένο δεν υπάρχει εδώ  και 10 χρόνια περίπου, ενώ οι ελεύθεροι κατασκηνωτές παραπονιούνται ότι, αν και για χρόνια αυτοί ήταν οι μόνιμοι επισκέπτες του καλοκαιριού, τώρα που αυτό έγινε πιο τουριστικό οι ντόπιοι προσπαθούν να τους ξεφορτωθούν, αφού προτιμούν τους καινούριους πλουσιότερους τουρίστες.  Το ελεύθερο camping φυσικά συνεχίζεται, τόσο στο Να, που είναι και  το βασίλειο των γκρούβαλων, (είδος ρομαντικού ελεύθερου κατασκηνωτή της Ικαρίας, που δυστυχώς βρίσκεται υπό απειλή) όσο και στο χώρο του παλιού οργανωμένου camping δίπλα στον Αρμενιστή, αλλά και σε άλλες παραλίες, ωστόσο δεν είναι σπάνια και η επίσκεψη της τοπικής αστυνομίας που κόβει τσουχτερά πρόστιμα (300 ευρώ το κεφάλι!!). Όσο πιο πολυσύχναστο είναι το σημείο που θα επιλέξετε να στήσετε τη σκηνή σας, τόσο πιθανότερο είναι να δεχτείτε "επισκέψεις".
Σεϋχέλλες, η βάρκα που μεταφέρει το μπαρ της
γιαγιάς (πολλές φορές θα χρειαστεί να βοηθήσετε κι εσείς
στο ξεφόρτωμα!
     Από παραλίες επισκεφθείτε σίγουρα τις κοντινές στον Αρμενιστή Κάμπο (με ομπρέλες κι ένα μικρό beach bar) και Λιβάδι, μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού με χρυσή αμμουδιά και σμαραγδένια νερά, καθώς και την ίδια την παραλία του χωριού, όπου διατηρούνται σε υποφερτή κατάσταση οι εγκαταστάσεις του παλιού οργανωμένου camping. Σε όλες θα συναντήσετε αρκετό νεαρόκοσμο, με χαλαρή διάθεση. Επίσης πολύ κοντά στον Αρμενιστή, επισκεφθείτε το Να,, αλλά και τη Μεσακτή, την παραλία-σταρ του νησιού, με το μοναδικό beach bar που κάθε απόγευμα διοργανώνει πάρτυ. Ετοιμαστείτε να συναντήσετε τεράστια κύματα, καθότι η πλευρά αυτή του νησιού τυγχάνει ανεμοδαρμένη, εκκμεταλλευτείτε τοόμως  για να κάνετε μαθήματα σερφ και κυρίως για να πάρετε μάτι τους γυμνασμένους Αθηναίους σέρφερς. Η θάλασσα στο νότιο τμήμα του νησιού είναι πολύ πιο ήρεμη, αλλά μάλλον θα σας πέσει κομμάτι μακριά κι ίσως απογοητευτείτε γιατί εκτός από τις πανέμορφες Σεϋχέλλες, οι υπόλοιπες δε μαζεύουν νεολαία. Στις Σεϋχέλλες όμως θα πάτε σίγουρα, (λίγη υπομονή γιατί έχει περπάτημα για να κατέβεις μέχρι την παραλία) θα βουτήξετε στα καταγάλανα νερά, και θα αγοράσετε μπύρες, καφέδες και νερά από το αυτοσχέδιο μπαρ της γιαγιάς που έρχεται με τη βάρκα της για να μας ξεδιψάσει. Αν παρόλα αυτά, θέλετε να δείτε και τις υπόλοιπες παραλίες στο νότιο τμήμα, προτείνω το Ιερό, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, μια πανέμορφη παραλία, όπου ο θρύλος θέλει να γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού. Πολύ όμορφος είναι και ο Φάρος, με θέα στους Φούρνους και δύο πολύ καλά ταβερνάκια.
το φαράγγι του Χάλαρη, δίπλα στην παραλία του Να. τριγύρω πολλές σκηνές
(δε φαίνονται στη φωτογραφία!)
     Γενικότερα, το φαγητό στην Ικαρία θα σας βγει φθηνό. Μη σνομπάρετε τα ικαριώτικα πανηγύρια (εδώ ενημερωμένη λίστα για όλο το χρόνο), όπου σίγουρα θα φάτε καλά (συνήθως κατσικάκι με πατάτες) και θα πιείτε κόκκινο ικαριώτικο κρασί σε μεγάλες ποσότητες με ελάχιστα χρήματα. Οι ταβέρνες είναι αμέτρητες στα χωριουδάκια και πολύ συχνά θα δειπνήσετε με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους ντόπιους. Υπάρχουν και γκουρμέ επιλογές στον Αρμενιστή, χωρίς ωστόσο να ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποιο από τα πιο κυριλέ εστιατόρια. Θα σας πρότεινα να φάτε στο Καμπί, αλλά και στα Πέριξ στο αγαπημένο χωριό του Χριστόδουλου Ξηρού, την Ακαμάτρα! Εξαιρετικό φαγητό, οικονομικά και γραφικά και κυρίως .. συνωμοτικά.. (αν μείνετε αρκετά αργά θα καταλάβετε τι εννοώ).
     Όσο για τα βράδια που δε θα τη βγάζετε στα πανηγύρια, θα τριγυρνάτε στις Ράχες. Αν είστε πιο mainstream τύπος, προτιμήστε ένα κοκτέιλ στο πολύ όμορφο Δεντρόσπιτο, ενώ για πιο χύμα καταστάσεις όλοι στο τέλος καταλήγουν στη Σκνίπα (ναι. φαντάζομαι όλοι οι μαγαζάτορες της Θεσσαλονίκης κλέβουν ονόματα από τα ικαριώτικα μπαράκια). Ελληνάδικο υπάρχει μόνο ένα και δε μαζεύει καθόλου κόσμο. Οι τιμές είναι καλούτσικες, με τα πιο ακριβά μπαράκια να χρεώνει το τζιν τόνικ σου 6 ευρώ. Πάντως, επειδή Ικαρία είσαι, μην παραξενευτείς αν δεις χαρούμενα κορίτσια έξω απ΄τη Σκνίπα να γεμίζουν το ποτήρι τους λαθραία με βότκα απ΄το σουπερμάρκετ. Το αφτεράδικο Κασμίρ στην παραλία Λιβάδι λειτουργεί ακόμη, ωστόσο βρίσκεται σε παρακμή. Τις νύχτες με πανσέληνο αξίζει να πάτε λίγο πιο μακριά, στο Μαγγανίτη, που διοργανώνοται θρυλικά full moon parties. Συνδυάστε την έξοδό σας με βουτιά στις Σεϋχέλλες!

    Για το τέλος αφήνω αυτό που έκανε διάσημη την Ικαρία, τα πανηγύρια της. Πήγαινε σε ΟΛΑ, ή τουλάχιστον σε όσα διοργανώνονται κοντά σου (δε λέει τύφλα στο μεθύσι 10 το πρωί να οδηγείς κανένα 2ωρο μέχρι να φτάσεις πίσω στο κρεβατάκι σου).  Μη φοβηθείς τις μουσικές επιλογές, καθώς οι Ικαριώτες το κλαρίνο ούτε που το έχουν ακουστά, επομένως δεν κινδυνεύεις να σου σπάσει το τύμπανο. Παίζουν κυρίως ικαριώτικα και  βαλς με βιολιά. Ναι, καλά διάβασες, στα πανηγύρια τους χορεύουν βαλσάκια! Πρόκειται κυρίως για παραλλαγές γνωστών τραγουδιών, αλλά και για δικά τους. Είναι το πιο εύκολο μέρος για νέες γνωριμίες, ενώ τα πιο κεφάτα τραβούν μέχρι 10 ή κι 11 το πρωί. Τη λήξη του πανηγυριού σημαίνει πάντα το "Πώς το τρίβουν το πιπέρι" όπου έχεις τη μοναδική χαρά να παρακολουθήσεις μεθυσμένα ρετάλια να σου δείχνουν πώς τρίβεται τέλος πάντων αυτό το πιπέρι. Οι πιθανότητες να σου το δείξουν και πριβέ αυξάνονται κατακόρυφα. Το πιο ξακουστό πανηγύρι είναι αυτό που ξεκινά από το μεσημέρι το 15αύγουστο στη Λαγκάδα. Εμείς είχαμε κάνει το λάθος να πάμε αργούτσικα, μην το κάνετε! Αν αργήσετε θα χρειαστεί να παρκάρετε στο πολυυυυυυυυυ μακριά απ΄το χωριό και θα περπατάτε κανένα μισάωρο μέχρι να φτάσετε. Πηγαίνετε νωρίς, χορέψτε και φύγετε πριν τις 8 για το έτερο πανηγύρι του 15αύγουστου, στην Ακαμάτρα. Μετά τις 9, αρχίζει η μαζική αποχώρηση από τη Λαγκάδα και η κίνηση για να βγεις απ΄το χωριό είναι απάλευτη. Ο 15αύγουστος είναι και η μόνη μέρα που είναι προτιμότερο να φτάσεις και να φύγεις νωρίς από το γλέντι!

το απογευματινό πανηγύρι της Λαγκάδας

     Σε γενικές γραμμές, αυτές είναι οι πληροφορίες που θα χρειαστείς για το δικό μου αγαπημένο νησί και η αλήθεια είναι ότι συγκρατήθηκα πολύ για να μην κάνω το ποστ τεράστιο! Οποιαδήποτε απορία κι αν έχετε, ρωτήστε με στα σχόλια, πάντα χαίρομαι να μιλώ για την Ικαρία. Το σίγουρο είναι ότι αν αποφασίσετε να πάτε, θα περάσετε πολύ όμορφα, προσέξτε μόνο το συνδυασμό αυτοκίνητο και αλκοόλ!
Καλές διακοπές!!
     

4 σχόλια:

  1. καλησπέρα,αποφασίσαμε φέτος να πάμε ικαρία και οι πληροφορίες σου μου φάνηκαν πολύ πολύ χρήσιμες.έριξα μια ματιά για αυτοκίνητο και είδα τιμές στο ιντερνετ 55€-60€.υπάρχει περίπτωση να βρώ φθηνότερα? θα ερθουμε απο Θεσσαλονικη με αεροπλάνο οπότε αναγκαστικά πρέπει να πάρουμε αυτοκίνητο.Μπορείς να μου δώσεις κάποια πληροφορία σχετικά με αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ποια περίοδο θα πάτε στην Ικαρία; Η τιμή που μου αναφέρεις είναι αρκετά τσιμπημένη, ακόμη και για τη φουλ περίοδο του Αυγούστου! Πάρε τηλέφωνο στην αρχή της καλοκαιρινής σαιζόν και παζάρεψε, ανάλογα με το πόσες μέρες χρειάζεστε το αυτοκίνητο, μπορείτε να το βρείτε με 35-40 ευρώ. Εκτός αν το θέλετε για μια-δυο μέρες μόνο, οπότε σας δίνουν επίτηδες υψηλή τιμή ώστε να σας αποθαρρύνουν, είναι βέβαιο ότι θα καταφέρετε να βρείτε κάτι σε καλύτερη τιμή. Σε ποια περιοχή θα μείνετε; Υπάρχουν διαφορετικά γραφεία σε άγιο Κήρυκο και Εύδηλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αποφασίσαμε να πάρουμε τελικά το δικό μας αυτοκινητο. Θα παμε τον Αυγουστο, βγάλαμε και εισιτήρια. ειμαι πολύ χαρούμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ για εσάς! Θα περάσετε πολύ όμορφα! Καλό Πάσχα και καλές διακοπές!

      Διαγραφή