Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Φθινοπωρινή εξόρμηση στη Μυτιλήνη!

Πριν αρχίσουν τα κρύα, κάντε κάτι διαφορετικό και πηγαίνετε σε μια πόλη που τα έχει όλα: αρχιτεκτονική, υπέροχο φαγητό, φοιτητές και καλές τιμές! Άλλωστε με πόσα διαφορετικά φλερτ να επισκεφθεί κανείς το Πήλιο ή τα Ζαγοροχώρια;  Ίσως τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να γυρίσετε τη Μυτιλήνη!
Πάμε όμως για τα βασικά.

ΝΗΣΙ: Λέσβος

ΠΟΛΗ: Μυτιλήνη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ανατολικό Αιγαίο, απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια (μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, κάνετε και ημερήσια εκδρομή στο Αϊβαλί!)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Πόλη 30.000 κατοίκων η Μυτιλήνη, με 6 πανεπιστημιακές σχολές, δεν παρουσιάζει τη μελαγχολική εικόνα του έρημου τουριστικού προορισμού το χειμώνα. Άλλωστε φροντίζουν γι΄αυτό οι συμπαθείς ταξιδιάρες γριές, οι οποίες έρχονται για θρησκευτικό τουρισμό όλο το χρόνο (τα αεροπλάνα από Θεσσαλονίκη είναι πάντα γεμάτα). Στους δρόμους πάντως θα συναντήσεις περισσότερες 20χρονες φατσούλες παρά ηλικιωμένους (μάλλον πηγαίνουν για προσκύνημα).

ΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΕ ΝΗΣΙ;; Ειδικά για τη Μυτιλήνη, σου λέω ναι. Έχει γειτονιές με πανέμορφα αρχοντικά για βόλτες, πολλά χωριά με παραδοσιακά κτίσματα, δάσος για πεζοπορία, νυχτερινή ζωή λόγω φοιτητών (το καλοκαίρι όμως φεύγουν!) και υπέροχα μέρη για φαγητό. Μόνο ελάττωμα;; Οι παραλίες κοντά στην πόλη είναι καθαρές αλλά όχι και ειδυλλιακές! Αν κάνει καλό καιρό μπορείτε να βουτήξετε, μην περιμένετε όμως να μαγευτείτε. Επομένως, το φθινόπωρο είναι μια χαρά εποχή για να την επισκεφθείτε. Δε θα σας λείψει τίποτα.

Μυτιλήνη by night, η όμορφη προκυμαία είναι γεμάτη ζωή
     Το να φτάσεις στη Μυτιλήνη είναι αρκετά εύκολο, καθώς οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι καθημερινές (με Aegean και Astra Airlines), ενώ τα εισιτήρια ξεκινούν ακόμη και από τα 60 ευρώ μετ' επιστροφής (αν κλείσεις νωρίς). Το πλοίο δεν το προτείνω, ξεκινά από Πειραιά και Καβάλα και κάνει 11 και 9 ώρες αντίστοιχα, αν δεν έχει καθυστέρηση. Ούτε είναι τόσο οικονομικότερο από το αεροπλάνο ώστε να αξίζει. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να νοικιάσετε αυτοκίνητο (ενδεικτικά http://lesvos-car-rental.com/el/http://www.lesvoscar.gr/ και http://www.hertz.gr/en/lesvos), το οποίο μάλλον θα σας χρειαστεί  αν θέλετε να κάνετε πολλές εξορμήσεις, αφού το νησί είναι μεγάλο. Αν πάτε στην πόλη με ταξί (τηλ. 2251023500), θα σας κοστίσει 10 ευρώ. Η πόλη είναι αρκετά απλωμένη, ωστόσο για μέσα, το όχημα δε θα σας είναι απαραίτητο, καθώς το ζητούμενο εδώ είναι οι βόλτες. Υπάρχει αρκετά οργανωμένο δίκτυο αστικών λεωφορείων, ενώ τα ΚΤΕΛ θα σας παιδέψουν λίγο περισσότερο. Τα ταξί δεν είναι ακριβότερα από αυτά της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, συνεπώς βολεύουν για κοντινές διαδρομές, αλλά για μακρύτερες είναι ακριβούτσικα. Πάντως δέχονται και παζάρια!
 
το ξενοδοχείο "Πύργος" με μπελ επόκ στοιχεία,
χαρακτηριστικό οικοδόμημα της πόλης
   Όσο για το πού θα μείνεις, αποκλειστικά μέσα στην πόλη, ή αν έχεις αυτοκίνητο, στα ξενοδοχεία μεταξύ αεροδρομίου και πόλης. Το καλοκαίρι καλό είναι να μείνεις στο Μόλυβο ή την Πέτρα, ώστε να είσαι δίπλα στις ωραιότερες παραλίες. Τώρα όμως που οι παραλίες δεν έχουν και τόση σημασία, προτίμησε τη ζωντάνια της Μυτιλήνης και των όμορφων συνοικιών της. Καταλύματα υπάρχουν αρκετά και το χειμώνα. Εγώ έμεινα στο Ηλιοτρόπιο Studios (τηλ. 2251045385) στο κέντρο της πόλης, με βασικές παροχές, αλλά καθημερινή καθαριότητα και άλλαγμα πετσετών, για 50 ευρώ τη βραδιά/δίκλινο. Υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια στην ίδια τιμή στην πόλη, αλλά αυτό ήταν από τα πιο βολικά και καθαρά. Αν προτιμάτε λίγη πολυτέλεια, θα πρότεινα τον Πύργο (απεικονίζεται στη φωτογραφία, τηλ. 2251025069), ιστορικό ξενοδοχείο στην πανέμορφη γειτονιά της Σουράδας με τα όμορφα αρχοντικά και όχι υπερβολικά ακριβό. Περίπου 20 λεπτά περπάτημα από το κέντρο της πόλης, ωστόσο η διαδρομή σε αποζημιώνει. Τέλος, αν προτιμάτε να είστε ακριβώς μπροστά στην παραλία, σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη, θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο, κάποια εξοπλισμένα με πισίνα (για όσο δε βρέχει), όλα όμως με υπέροχη θέα. Στα 60 περίπου ευρώ τη βραδιά/δίκλινο το δεύτερο Ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο του νησιού! (προσοχή μην τα μπερδέψετε!).
   
το Κάστρο της Μυτιλήνης, δίπλα στη δημοτική πλαζ
πίσω του η γραφική γειτονιά της Επάνω Σκάλας
     Όταν φτάσετε στην πόλη, κάντε μια βόλτα στην προκυμαία, με τα κλασσικού τύπου καφέ και ζαχαροπλαστεία (προτείνω ανεπιφύλακτα παγωτό από τη Μασκωτίτσα), όπου θα θαυμάσετε τα αραγμένα ιστιοπλοϊκά, τον μπαρόκ τρούλο του Άγιου Θεράποντα (νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη Βιέννη) και άλλα δυτικότροπα κτήρια που στεγάζουν το Δημαρχείο, την Τράπεζα Εγνατία κλπ. Από τη μεριά του λιμανιού μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας προς το Κάστρο, το οποίο περιτριγυρίζεται από ένα αλσύλλιο που θυμίζει αρκετά το σαλονικιώτικο Σέιχ Σου! Κάτω, η μοναδική οργανωμένη από τον Ε.Ο.Τ. πλαζ του νησιού που απαιτεί είσοδο για να μπεις, τα Τσαμάκια. Διαθέτουν ξαπλώστρες, ντουζ, τουαλέτες και αναψυκτήρια και αν και η θάλασσα δε θα σας ενθουσιάσει (πολλοί αχινοί), είναι καθαρή και μία ανάσα από το κέντρο. Από το Πάσχα και μετά στην περιοχή αυτή έχουν κατασκηνώσει πολλοί Σύριοι πρόσφυγες περιμένοντας το πλοίο που θα τους πάρει από το νησί. Η περιοχή δεν είναι επικίνδυνη, ωστόσο δεν είναι ό,τι πιο ωραίο να κολυμπάς εκεί που ο άλλος κάνει την μπουγάδα του ή προσπαθεί να κοιμηθεί. 
     Πίσω από το Κάστρο εκτείνεται η Επάνω Σκάλα όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της πόλης. Σήμερα, πέρα από τη γραφική θέα, μπορεί να απολαύσει κανείς τις ταβερνούλες δίπλα στη θάλασσα (προτείνω τον Ρεμπέτη), αλλά και τα στενά δρομάκια όπου τα κατάλοιπα της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί είναι εντονότερα. Πολύ κοντά και το καφενείο Ερμής, 200 και βάλε ετών, σίγουρα το παλιότερο στο νησί και ίσως και στην Ελλάδα. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.
  Γενικότερα, τα καφενεία και τα ουζερί της πόλης δε θα σας απογοητεύσουν. Οι Μυτιληνιοί δεν είναι και πολύ αδύνατοι κι όταν φας το πρώτο τηγανητό καλαμαράκι δίπλα στη θάλασσα, θα καταλάβεις γιατί!  Δοκιμάστε χταπόδι με την τοπική συνταγή, σαρδέλες Καλλονής (φυσικά), λαδοτύρι ψητό ή σαγανάκι και φυσικά πολύ ούζο! Ρωτήστε καλύτερα, καθώς φήμες λένε ότι κάποια από αυτά σε στέλνουν αδιάβαστο! Εγώ πάντως ξετρελάθηκα με το Λέσβος, που αν και αρκετά δυνατό δε μου δημιούργησε κανένα πρόβλημα την επόμενη μέρα. Και φυσικά η ταβέρνα φετίχ της Μυτιλήνης, είναι ο θρυλικός Αντώνης, στο Καγιάνι, περίχωρο της πόλης (περίπου 6 ευρώ με το ταξί, αλλά πηγαίνει και αστικό). Κάντε σίγουρα κράτηση (τηλ. 2251061951) γιατί γίνεται προσκύνημα και πηγαίνετε καλύτερα μέρα, ώστε να θαυμάσετε τη θέα της πόλης από ψηλά.
η θέα απ΄το Καγιάνι
  
     Το βράδυ προτιμήστε τα μπαράκια δίπλα στο λιμάνι (το Monkey είναι το πιο ζωντανό) αν σας αρέσουν τα ελληνάδικα, ενώ αν προτιμάτε χαλαρό ποτό το Μουσικό Καφενείο και ο Μπόμπιρας θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα. Για ουζάκι και μεζέ, πηγαίνετε στο Σπίτι Μου με εντυπωσιακά φθηνά και πεντανόστιμα (αλλά παχυντικά) πιάτα, τα οποία προσελκύουν πλήθος φοιτητών, πολύ πρόθυμων για νέες γνωριμίες (βοηθά και το ούζο). Για τους κυριλέ προτείνω τη Marina Yacht Club, περίπου ένα τέταρτο από το κέντρο της πόλης, για φαγητό, καφέ ή κοκτέιλ.
     Αν θελήσετε να κάνετε κάποια κοντινή εκδρομή, μπορείτε να πάτε στην Αγιάσο, ένα γραφικό χωριό 30 χιλιόμετρα από την πόλη, πνιγμένο στο δάσος, διάσημο για τα ξυλόγλυπτά του, την εκκλησία της Παναγίας της .. (κάποιας Παναγίας τέλος πάντων) και τις γριές που έρχονται να την προσκυνήσουν! Αν γενικά είστε του θρησκευτικού τουρισμού, το Μοναστήρι του άγιου Ραφαήλ είναι διάσημο σε όλη τη χώρα και αρκετά κοντά, ωστόσο πολλοί το βρίσκουν αρκετά τουριστικό και συνιστούν καλύτερα προσκύνημα στο Μανταμάδο. Καθημερινά επίσης (πρωί και απόγευμα) γίνονται δρομολόγια για το Αϊβαλί, που απέχει μόνο μιάμιση ώρα με το καραβάκι, ενώ χρειάζεστε απλώς την ταυτότητά σας. Μια ημερήσια εκδρομή στα μικρασιατικά παράλια θα σας αναζωογονήσει (και θα μπορείτε να λέτε ότι επισκεφθήκατε 2 χώρες!).
Άγιος Ερμογένης
   Αν πάλι είστε σαν τη γράφουσα και προτιμάτε ουζάκι δίπλα στη θάλασσα και καμιά βουτιά, προτιμήστε την παραλία του  Άγιου Ερμογένη ή της Χαραμίδας στα 20 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι ό,τι πιο δελεαστικό θα βρείτε για μπάνιο, με καθαρά νερά, η πρώτη με άμμο κι η δεύτερη με βοτσαλάκι, πεύκα μέχρι τη θάλασσα και ταβερνούλες με θέα. Δεν είναι Σεϋχέλλες, αλλά θα το απολαύσετε!
     Αυτή είναι η όμορφη Μυτιλήνη και τα περίχωρά της! Αν έχετε το χρόνο, τιμήστε την φέτος το Φθινόπωρο και δε θα το μετανιώσετε! 4 μέρες είναι αρκετές για να γυρίσετε τα κοντινά μέρη, ενώ αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να πάτε και σε πιο μακρινά χωριά. Καλή διασκέδαση!

* τους τελευταίους μήνες, η Λέσβος πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων λόγω της καθημερινής προσέλευσης προσφύγων. οι περισσότεροι κάτοικοι τους φέρονται με σεβασμό, παρόλο που πράγματι οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι γύρω από το λιμάνι έχουν καταληφθεί από σκηνές. δείξε την ίδια ευαισθησία με τους νησιώτες και πρόσφερε τη βοήθειά σου αν μπορείς. σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κατατρεγμένους ανθρώπους, που δεν έχουν φέρει εγκληματικότητα στον τόπο, οπότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.
     

        

2 σχόλια: