Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Γκουρμεδιές στην Κίμωλο

Νησί: Κίμωλος

Τοποθεσία: Κυκλάδες (δίπλα στη Μήλο, μην μπερδεύεσαι!)

Κατάλληλο για: πολύ ερωτευμένα ζευγάρια (δύσκολο το ξενοκοίταγμα στην Κίμωλο), πολύ ταιριαστά ζευγάρια (άντε και μαλώσατε. με ποιον θα μιλάς;), όσους εκτιμούν το καλό φαγητό, τις λευκές αμμουδιές και την παντελή έλλειψη κιτς περισσότερο από τις αγγλίδες τουρίστριες, όσους βρίσκουν τη Μήλο φασαριόζικη

Το do list: κρουαζιέρα και γεύμα εν πλω με το θαλάσσιο ταξί του κυρ Βαγγέλη στην Πολύαιγο, αστακομακαρονάδα στο λιμάνι της Ψάθης, μπύρες και ρέγκε ρυθμοί στο μοναδικό μπιτσόμπαρο του νησιού στα Πράσα, βουτιές στις σπηλιές στο Ρέμα και ηλιοθεραπεία στην Αλυκή.

Highights: Οι ίδιοι οι νησιώτες! Πολύ πιο ανεβασμένοι από τους ήρεμους τουρίστες του νησιού τους, θα θελήσουν αμέσως να σας γνωρίσουν και να σας παρασύρουν σε διασκεδάσεις

Άστο καλύτερα αν: μόλις χώρισες (θα βλέπεις διαρκώς τοπία που θα έπρεπε ν΄ατενίζατε μαζί), είσαι κάτω των 25, προτιμάς τις χύμα καταστάσεις, θέλεις να τη βγάλεις φθηνά

     
το λιμάνι της Κιμώλου, όπως φωτογραφήθηκε από το φέρρυ.
Καθόλου άσχημα για λιμάνι..
Είναι γεγονός! Η Κίμωλος είναι η κυριλέ Μήλος. Για όσους ζαρώνουν αποδοκιμαστικά τη μύτη τους μπροστά στα ζευγάρια από τη Βέροια που φωτογραφίζονται στο ηλιοβασίλεμα της Πλάκας, η Κίμωλος είναι παράδεισος. Ακριβούτσικη, αλλά ανεξερεύνητη, με υπέροχα τοπία γεμάτα λευκές παραλίες και ανοιχτογάλανα νερά, boutique hotels και φρέσκα ψάρια σε  σερβίτσια porcelana, τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Χμμμ.. Καταρχάς, για ένα τόσο μικρό νησάκι, θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερες συγκοινωνίες, ώστε να μη χρειάζεται να κουβαλάς αυτοκίνητο. Δυστυχώς φίλοι μου.. χρειάζεται! Η απόσταση από το λιμάνι μέχρι το Χωριό είναι 1 χιλιόμετρο (ανηφορικό βέβαια), αλλά περπατιέται ευχάριστα. Για τις παραλίες πάντως και παρά τις πληροφορίες που δίνονται στον ιστότοπο, το ΚΤΕΛ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και πολύ, καθώς φέτος μετά από 2 χρόνια ξεκίνησε ξανά το δρομολόγιο για την εκπληκτικά όμορφη παραλία Πράσα, ενώ για τις υπόλοιπες υπάρχει χωματόδρομος και το λεωφορείο δεν μπαίνει εκεί. Στο νησί υπάρχει ένα χερσαίο (6945464093) κι ένα θαλάσσιο ταξί (2287051150), ο εξυπηρετικότατος κυρ Βαγγέλης! Συστήνω ανεπιφύλακτα να το νοικιάσετε για το γύρο του νησιού ή της κοντινής Πολύαιγου, αν και -ψέματα να μη λέμε- είναι ακριβούτσικος. (25 με 30 ευρώ το άτομο off season). Ωστόσο, θα σας σερβίρει ντόπιες σπεσιαλιτέ και το πιο γλυκόπιοτο τσίπουρο που έχετε πιει, δικής του παραγωγής, θα σας δώσει πολύτιμα tips για το νησί και, αν είστε καλά παιδιά, μέχρι και στο πλοίο της επιστροφής θ΄ανέβει για να σας χαιρετήσει.
Άποψη της Πολύαιγου από το θαλάσσιο ταξί

     Γενικότερα οι Κιμωλιανοί (Κιμωλιάτες;; Κιμώλιοι;;;;) σε κερδίζουν. Ήδη το βράδυ της 2ης μέρας χαιρετούσαμε το μισό νησί . Βοηθά που οι τουρίστες είναι λίγοι, βοήθησε ακόμη περισσότερο και που δεν έρχονται συχνά 15 κορίτσια για γιόγκα retreat (μετά τη γιόγκα το ρίχναμε στο φαγητό πάντως..), αλλά οι φιλικοί άνθρωποι δεν κρύβονται. Για το Βαγγέλη το βαρκάρη σας μίλησα ήδη, αλλά και ο Λευτέρης με την υπέροχη ταβέρνα "Η αυλή του Σάμπλου" στην πλατεία Κάμπου στο Χωριό, μας είπε ιστορίες απ΄την Ινδία, μας κέρασε σπιτικό cheesecake μετά το γεύμα κι έπειτα κάθε φορά που περνούσαμε από την πλατεία μας κερνούσε και μια ρακί για καλησπέρα!
     Ως προς τη διαμονή, τα περισσότερα οικονομικά καταλύματα βρίσκονται στην Ψάθη, το λιμάνι του νησιού. Είναι ένας πολύ μικρός οικισμός που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καν χωριουδάκι, αλλά η απόσταση από το Χωριό είναι μόλις ένα χιλιόμετρο, η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και γαλανή  (σπάνιο για λιμάνι) και μια από τις ωραιότερες ταβέρνες του νησιού, το Κύμα, ακριβώς πάνω στο κύμα, με ρομαντικά κεριά και άλλα κλισέ, σερβίρει γκουρμεδιές όπως σκορπίνα με κριθαρώτο, αστακομακαρονάδες, φαγκρί με ευφάνταστες γαρνιτούρες πεντανόστιμα και όχι πανάκριβα (30 ευρώ/άτομο με κρασί).
Μας πιάσανε στα Πράσα!

   
συνάντηση κορυφής
 στο δρόμο για το Χωριό
 Για περισσότερα, θα ανεβείτε στο Χωριό, όπου ανεβαίνουν και οι τιμές, αλλά θεωρείται από τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων, μαζί με τη Χώρα της Φολεγάνδρου και της Αμοργού. Είναι μικρούλι, αλλά τέλεια σχεδιασμένο για να χάνονται οι πειρατές στα στενάκια του (εμείς που δεν είμαστε πειρατές, χανόμαστε κάθε βράδυ πάντως. ευτυχώς μας θυμόντουσαν οι ντόπιοι κι έδιναν οδηγίες με το που μας έβλεπαν!). Μείναμε στο Windmill Kimolos και στο Milaki Kimolos, 5 λεπτά (ανηφορικό) περπάτημα προς το Χωριό, ωστόσο το ΚΤΕΛ κάνει στάση ακριβώς στην είσοδο του Milaki. Καθαρά και όμορφα δωμάτια, ανεμόμυλοι,υπέροχη θέα, νόστιμο πρωινό, αλλά φυσικά αρκετά ακριβά, γιατί ό,τι δίνεις παίρνεις και γιατί, είπαμε, Κίμωλος και φθηνό δεν πάνε μαζί. Περισσότερα δωμάτια μαζεμένα θα βρείτε εδώ. Φίλη μας έμεινε λίγο πιο κάτω, στο Villa Maria με 30 ευρώ τη βραδιά κι έμεινε ευχαριστημένη από την καθαριότητα και την τοποθεσία.
     Το βράδυ, εκτός από το κρασάκι και τις γαστροαπολάυσεις στις πολύ σικ αλλά κεφάτες ταβέρνες του Χωριού (μη σνομπάρετε τη λαδένια, είναι σαν πίτσα, αλλά πιο νόστιμη και με λιγότερες θερμίδες), στο πιο ζωντανό σοκάκι του νησιού, την Αγορά, θα βρείτε 4 μπαράκια, στη σειρά κι ένα σουβλατζίδικο όπου συχνάζουν οι οργανοπαίχτες του νησιού κι αν τους κεράσετε ένα ποτάκι θα σας αφιερώσουν κάποια τραγούδια. Εμείς προτιμήσαμε την Brachera και το Stavendo, αν και δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Θα πιείτε ωραία δυνατά κοκτέιλς, θα χαζέψετε περαντζάδα κι αν είστε νυχτοπούλια θα παρασύρετε τον ιδιοκτήτη να πιει μαζί σας σφηνάκια μέχρι τις 4. Μετά θα πάτε για ύπνο και θα πείτε κι ευχαριστώ. Η Κίμωλος είναι αρχοντική, αλλά ξενύχτισσα δεν είναι!
Καλή διασκέδαση!!

2 σχόλια:

  1. Αγαπητή Αθανασία ... γράφετε ότι .... "Για τις παραλίες πάντως και παρά τις πληροφορίες που δίνονται στον ιστότοπο, το ΚΤΕΛ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και πολύ, καθώς φέτος μετά από 2 χρόνια ξεκίνησε ξανά το δρομολόγιο για την εκπληκτικά όμορφη παραλία Πράσα, ενώ για τις υπόλοιπες υπάρχει χωματόδρομος και το λεωφορείο δεν μπαίνει εκεί."
    Μήπως κάπου έχετε μπερδευτεί; Και τα Πράσα έχουν διαδρομή σε χωματόδρομο, όπως και η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι που και σε αυτές πήγαινε το λεωφορείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομών (όχι δρομολόγια) που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο. Άρα που είναι οι λάθος ή οι παραπλανιτικές ή οι ............. πληροφορίες του ιστότοπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Η προσωπική μου εμπειρία από το φετινό Ιούνιο ήταν ότι δυστυχώς χρειαζόταν αυτοκίνητο για κάποιες από τις παραλίες της Κιμώλου. Επίσης, μετά από συνομιλία με τον πολύ φιλικό οδηγό του ΚΤΕΛ έμαθα ότι έκανε τη διαδρομή από τη Χώρα στα Πράσα μετά από δύο ολόκληρα χρόνια. Φυσικά κάθε σαιζόν τόσο τα δρομολόγια των πλοίων, όσο και οι συγκοινωνίες στο εσωτερικό των νησιών αλλάζουν, επομένως το Μάιο θα αναρτήσω επικαιροποιημένες τις πληροφορίες για κάθε προορισμό. Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση, μη διστάσετε να την εκφράσετε, άλλωστε στόχος μου είναι να είμαι όσο το δυνατόν πιο ακριβής! Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή