Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Διακοπές πολλών αστέρων στην Ακτή Αμάλφι!

Ένας τόπος ονειρικός μόνο μια ώρα μακριά από τη Νάπολη, η Ακτή Αμάλφι, ιταλιστί Costiera Amalfitana, αποτελεί προορισμό φετίχ για τους Αμερικάνους, που συρρέουν μαζικά για μήνα του μέλιτος ή για να κάνουν πρόταση γάμου στο ταίρι τους. Σχετικά άγνωστη στους Έλληνες, θεωρείται ταξίδι ακριβό και πολυτελές και εν μέρει είναι, μόνο που εμείς μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε στο μισό κόστος, εκμεταλλευόμενοι την εγγύτητα του προορισμού και την εξοικείωσή μας με τα μεσογειακά τερτίπια των ντόπιων για να γδύνουν τους τουρίστες. (Δεν είναι ελληνικό προνόμιο η πονηριά του ντόπιου, δυστυχώς!).
H πιο διάσημη θέα της Costiera, o λόφος του Ποζιτάνο


ΤΟΠΟΣ: Ακτή Αμάλφι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Στην ιταλική Καμπανία, μιάμιση ώρα περίπου από τη Νάπολη με λεωφορείο ή καραβάκι. Ανάμεσα στις γραφικές πόλεις Σορρέντο και Σαλέρνο, τα 13 πανέμορφα χωριά της Costiera Amalfitana, απλώνονται κατά μήκος της ομορφότερης ίσως παράκτιας διαδρομής της Μεσογείου (40 χιλιομέτρων).

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ: Όσους είναι "της ταλαιπωρίας", αγαπούν τις διαδρομές, τις πεζοπορίες και τη μετακίνηση από τόπο σε τόπο! To Μονοπάτι των Θεών και η διαδρομή Ραβέλλο-Μινόρι προσελκύουν hikers από όλο τον κόσμο, αλλά χρειάζεται υπομονή, αθλητικά παπούτσια και τουλάχιστον μέτρια φυσική κατάσταση. Επίσης, οι λάτρεις της καλής κουζίνας και του κρασιού, θα μαγευτούν, καθώς o τόπος φημίζεται για το λιμοντσέλο και όλα τα γλυκά από λεμόνι, την πίτσα, τις αγκινάρες, τον τόνο,  όλα τα θαλασσινά, τα ντοματίνια και για πολλά πολλά άλλα.
τα γιγάντια λεμόνια  της περιοχής βρίσκονται παντού!
 Τα εστιατόρια είναι γραφικά και πανέμορφα και οι βουνοπλαγιές κατάσπαρτες από λεμονιές φορτωμένες τεράστια λεμόνια. Οι επίδοξους φωτογράφοι και instagrammers, είναι στον παράδεισό τους, αφού τα τοπία και η θέα είναι μαγευτικά.  Πρόκειται λοιπόν για ένα μέρος ιδανικό για όσους θέλουν μια αλλαγή από το ελληνικό καλοκαίρι, χωρίς να στερηθούν τον ήλιο και τη θάλασσα.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΕΣ ΟΧΙ ΑΝ: Ζαλίζεσαι στις στροφές, σε πιάνει η θάλασσα και το καλοκαίρι για 'σένα σημαίνει άραγμα στην αμμουδιά όλη την ημέρα. H ομορφιά του τόπου αυτού βρίσκεται ξεκάθαρα στις διαδρομές του και το να αράξεις στο boutique resort σου ή σε μια παραλία του θα σου στερήσει τη μαγεία της περιοχής. Επίσης, αν δεν αγαπάς την πολυκοσμία, απόφυγε να ταξιδέψεις Ιούλιο και Αύγουστο, όταν οι ακρογιαλιές γεμίζουν διψασμένους για ήλιο Αμερικάνους και χαρούμενους Ιταλούς.

ΤΟ DO LIST: Επίσκεψη στο πανέμορφο ορεινό Ραβέλλο με αρκετή μνήμη στο κινητό, θα το γεμίσεις φωτογραφίες και βίντεο! Πήγαινε από νωρίς για να περιπλανηθείς στους κήπους του και μείνε ως αργά για ν΄απολαύσεις ένα υπαίθριο κοντσέρτο!
Αν αγαπάς την αρχαία ιστορία, ημερήσια εκδρομή στην Πομπηία, θα βρεις άπειρα ιδιωτικά λεωφορεία που διοργανώνουν επισκέψεις καθημερινά!
Τέλος, ό,τι κι αν κάνεις, μην παραλείψεις να πας νηστικός στο υπέροχο εστιατόριο/ζαχαροπλαστείο του Ιταλού Τζέιμυ Όλιβερ, Sal de Riso, στο Μινόρι! Φάε οικονομικά τη νοστιμότερη πίτσα που έχεις δοκιμάσει σε όλη σου τη ζωή και άσε χώρο και για γλυκό ή παγωτό. Θα με θυμηθείς!
Villa Rufolo, Ραβέλλο


ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!: Μη νοικιάσεις αυτοκίνητο Ιούλιο και Αύγουστο, το πάρκινγκ απαγορεύεται πραγματικά παντού κι οι δρόμοι είναι πάρα πολύ στενοί! Μην πάρεις ταξί για πουθενά, είναι πανάκριβο! Νοίκιασε μηχανή αν το έχεις με την οδήγηση, ή μετακινήσου με λεωφορείο και καραβάκι. Η σύνδεση είναι πολύ καλή κι η διαδρομή ειδυλλιακή. Δυστυχώς γύρω στις 23.30 σταματούν.
Μη σκάσεις μύτη χωρίς να έχεις κλείσει δωμάτιο. Η ακτή Αμάλφι είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός και θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν κάποια υπέροχα καταλύματα, με καταπληκτική θέα, βραβευμένους σεφ, πισίνες στο χείλος του γκρεμού κλπ. Ακόμη κι αν είναι εντελώς εκτός του budget σου, μπορείς να κανονίσεις να τα επισκεφθείς για φαγητό, ποτό, ακόμη και καφέ, οπότε καλό είναι να είσαι ενημερωμένος!
Μην πας ημερήσια εκδρομή στο Κάπρι! Για να εξηγούμαστε: λιγότερο από μία ώρα μακριά, το Κάπρι είναι ίσως το ωραιότερο νησί της Μεσογείου, τόσο γραφικό που σου κόβει την ανάσα. Δυστυχώς την ημέρα αυτό δεν είναι εμφανές, καθώς τα δρομάκια του πλημμυρίζουν τουρίστες των λίγων ωρών που στριμώχνονται παντού για μια φωτογραφία. Στο τέλος, το μόνο που σου μένει, είναι οι πανύψηλες τιμές και η διαπίστωση ότι "ε, εντάξει, ωραίο είναι, αλλά όχι και τίποτα σπουδαίο". Αφιέρωσε στο Κάπρι μία διανυκτέρευση τουλάχιστον (περισσότερες είναι δύσκολο, καθώς είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ) και πέρασε τη μέρα σου σε κάποιο από τα υπέροχα beach clubs του παρέα με τους πλούσιους και διάσημους. Το απόγευμα που θα αποχωρήσουν οι χιλιάδες τουρίστες, μπορείς να χαρείς ελεύθερα τα στενάκια του, να κάνεις celebrity spotting, να πιεις το ποτό σου σαν εκατομμυριούχος, να χαζέψεις τα ρούχα της επόμενης σαιζόν στις βιτρίνες του. Αυτό το site θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να οργανωθείς!

θέα από το καραβάκι
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!
Μία ώρα περίπου από τη Νάπολη, ένας θαυμαστός κόσμος ξεχύνεται μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη, με απότομες καταπράσινες πλαγιές, χωριά κρεμασμένα από το λόφο, γαλάζια νερά και μπόλικη ιταλική φινέτσα! Από εκεί θα μετακινηθείτε με κλασσικό καραβάκι, δελφίνι, ή, πολύ πιο οικονομικά, με το λεωφορείο. Μάλιστα, όπως λένε και οι γνωστότεροι Οδηγοί, είναι από τις λίγες φορές που το λεωφορείο μπορεί να είναι το πιο ευχάριστο μέσο μεταφοράς, αρκεί να βρείτε θέση από τη μεριά της θάλασσας. Οι στροφές θα είναι πολλές, αλλά σε κάθε στροφή η θέα γίνεται και πιο μαγευτική! Στη Νάπολη θα φτάσετε, είτε αεροπορικώς είτε με τρένο από τη Ρώμη σε δύο ώρες περίπου (εισιτήρια από 9,90 ευρώ αν κλείσετε λίγο νωρίτερα. πολλά τρένα έχουν και wifi). Εναλλακτικά, από τη Ρώμη μπορείτε να φτάσετε με τρένο μέχρι το Σαλέρνο σε ανάλογη τιμή και από εκεί να μετακινηθείτε με καραβάκι/λεωφορείο.
Αν επιλέξετε τον πρώτο τρόπο, αφιερώστε 2 βράδια στη Νάπολη, επιλέγοντας την περιοχή της Chiaia για τη διαμονή σας. Θα ζήσετε σε μια ολοζώντανη πόλη, θα αντικρίζετε τη μαγική θέα του Βεζούβιου από διαφορετική γωνία και θα προετοιμαστείτε καλύτερα για το δροσερό αεράκι της Costiera!

Λίγα λόγια για τα χωριά της Ακτής Αμάλφι είναι (με σειρά εγγύτητας προς τη Νάπολη):

Ποζιτάνο: Η πόλη-σταρ της ακτής, αυτή που βλέπουμε στις καρτ-ποστάλ, αυτή που συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα, η πιο ακριβή, σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο, μόνο για προπονημένους στις ανηφόρες. Κατάλληλη για όσους αγαπούν την πολυκοσμία και για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής, καθώς είναι μακράν το πιο ζωντανό μέρος της Ακτής. Μην παραλείψετε να χορέψετε στο διάσημο Music on the Rocks, που όπως λέει και το όνομα του είναι ένα κλαμπ πάνω στο βράχο, πάντα γεμάτο κεφάτους τουρίστες αλλά και ντόπιους. (10 ευρώ το ποτό, καλά για Ποζιτάνο).
Νύχτες στο On the Rocks

Πραϊάνο: Δίπλα στο Ποζιτάνο, το ψαροχώρι με τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα (οι περισσότερες παραλίες της ακτής, δε λούζουνται από τον ήλιο το απόγευμα λόγω τοποθεσίας, άρα αν θέλετε μαύρισμα σοκολατί προτιμήστε το Πραϊάνο που κοιτάζει δυτικά), διάσημο κυρίως για τη ντισκοτέκ θρύλο, την Africana, όπου η Τζάκι διασκέδαζε παρέα με τον Ωνάση. Αυτές οι μέρες πέρασαν, αλλά η Africana παραμένει πανέμορφη και διασκεδαστική και λαξεμένη στο βράχο!

Φουρόρε: Δεν το λες και χωριό, μάλλον οικισμός με διάσπαρτα (όμορφα) σπίτια, αλλά άξιος επίσκεψης και με το παραπάνω λόγω του σχεδόν νορβηγικού φιόρδ του! Μια πανέμορφη και πολυφωτογραφημένη παραλία με το πιο επιβλητικό περιβάλλον που μπορείς να φανταστείς. Φέτος το καλοκαίρι το φιορδ δυστυχώς δεν ήταν προσβάσιμο λόγω κατωλισθήσεων, επομένως θα πρέπει να ελέγξεις πρώτα κατά πόσο είναι επισκέψιμο.
το "φιόρδ" του Φουρόρε (πριν πλακώσει ο κόσμος!)

Conca dei Marini: Το αφήνω αμετάφραστο ως τοπωνύμιο που ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν προφέρεις σωστά. Παλιότερα, ένα ταπεινό ψαροχώρι, σήμερα ονομαστό για τη Σμαραγδένια Σπηλιά (Grotta dello Smeraldo), μια πανέμορφη σπηλιά προσβάσιμη με βαρκάκι, τα ντοματίνια και τα σφολιατογλυκά του! Ιδανικός προορισμός για μήνα του μέλιτος.

Αμάλφι: Η καρδιά της Costiera, παρόλο που το Ποζιτάνο έχει παρει τα ινία ως o δημοφιλέστερος προορισμός, παραμένει ένα πανέμορφο χωριό. Με τiς περισσότερες επιλογές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαράκια κλπ.σε όλη την Ακτή, είναι επίσης έδρα μιας από τις αρχαιότερες ναυτικές δημοκρατίες. Οικονομικότερο από το Ποζιτάνο και πιο εύκολο στο περπάτημα (λιγότερες ανηφόρες), βολεύει και λόγω της κεντρικότατης τοποθεσίας του στην Costiera.

ξημέρωμα στο μικροσκοπικό Ατράνι
Ατράνι: Στην πραγματικότητα ενώνεται με το Αμάλφι με τούνελ και μάλλον δε θα ΄πρεπε να λογαριάζεται για διαφορετικό χωριό, αλλά για προάστιο του διασημότερου γείτονά του. Με υπέροχη θέα, μεγάλη παραλία και σε απόσταση 10 λεπτών από το Αμάλφι, η μικρότερη επαρχία της Ευρώπης, έχει πολλούς λόγους για να την προτιμήσετε!

Ραβέλλο: "Το χωριό της μουσικής" και κατά τη γνώμη μου το ωραιότερο από τα πανέμοφα χωριά της Ακτής, βρίσκεται ... , πάνω στο βουνό. Το Ραβέλλο μπορεί να μην έχει θάλασσα, αλλά έχει εκπληκτική θέα, υπέροχα ξενοδοχεία, κήπους βγαλμένους από παραμύθι, εστιατόρια με αστέρια Michelin, και κονσέρτα διάσημων μουσικών στη Villa Rufolo, η οποία αξίζει επίσκεψη ούτως ή αλλως λόγω των πανέμορφων κήπων της (4 ευρώ είσοδος). Όλα αυτά τα όμορφα βέβαια, το κάνουν αρκετά ακριβό, ωστόσο αξίζει σίγουρα μία (ή και δύο) πολύωρες επισκέψεις για να το απολαύσετε. Μην παραλείψετε βόλτα στους παραμυθένιους κήπους της Villa Cimbrone (είσοδος 7 ευρώ, μην τα τσιγκουνευτείτε, γιατί θα χάσετε το ωραιότερο αξιοθέατο. μετά το ηλιοβασίλεμα οι πόρτες κλείνουν) κι ένα ποτό δίπλα στην πισίνα του ομώνυμου ξενοδοχείου.

Σκάλα: To μικρό διδυμάκι του Ραβέλλο πάνω στο βουνό διαθέτει την ίδια όμορφη θέα, αλλά όχι και την αίγλη του γειτονικού χωριού. Συνήθως το προτιμούν λόγω των οικονομικότερων καταλυμάτων όσοι θέλουν να είναι κοντά στις συναυλίες, αλλά και αυτοί που αγαπούν τις ορεινές διαδρομές.

η εξωπραγματική pasticceria του Sal de Riso στο Μινόρι
Μινόρι: 4 χιλιόμετρα από το Αμάλφι, το μικρό Μινόρι φημίζεται για τη Villa Romana, ένα αρχαίο εξοχικό Ρωμαίων αξιωματούχων, την αμμώδη παραλία του και το μοναδικό, ανεπανάληπτο, θεαματικό εστιατόριο/ζαχαροπλαστείο/μπαρ του Sal de Riso που αναφέρω και παραπάνω, το οποίο είναι πόλος έλξης επισκεπτών από παντού και όχι άδικα.Τα γλυκά του πουλιούνται μέχρι και στα Harrod's, αλλά μη διστάσετε να παραγγείλετε και πίτσα, θα μαγευτείτε. Δε χρειάζεται κράτηση, γιατί είναι μεγάλο και μέσα σε 10-15' θα σας βρουν κάποιο τραπέζι, ωστόσο το service, αν κι ευγενικό, δεν είναι και το πιο γρήγορο του κόσμου. Οπλιστείτε με υπομονή και μεγάλη όρεξη!

Μαγιόρι: Διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ακτής Αμάλφι κι υποψιάζομαι ότι αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που μαζεύει τόσο κόσμο (ειδικά παππούδες και παιδάκια, αφού τα νερά είναι και σχετικά ρηχά). Ο άλλος πρέπει να είναι ότι τα είναι η πιο επίπεδη από όλες τις πόλεις της Costiera και δεν πιάνονται οι γάμπες σου στις ανηφόρες κι ο τρίτος ότι είναι αρκετά οικονομική, τόσο στη διαμονή όσο και στο φαγητό. Το Μαγιόρι ισοπεδώθηκε από πλημμύρα το 1954 κι έχασε αρκετή από την αίγλη των παραδοσιακών χωριών του Κόλπου του Σαλέρνο, καθώς δε διαθέτει ούτε παλιά επιβλητικά κτήρια, ούτε κρέμεται από το βράχο και μάλλον δεν είμαι αντικειμενική, αλλά μου θυμίζει το Πολύχρονο. Πάντως αξίζει για τη θέα αυτού του κάστρου και του σχεδόν ιπποτικού εστιατορίου La torre Normana που δεσπόζει στο βράχο.

Τραμόντι: Μικρό χωριουδάκι μακριά από τη θάλασσα, μέσα στη φύση, όμορφο αλλά δύσκολο στις συγκοινωνίες. Εδώ γεννήθηκε η πίτσα και εδώ θα φας την πιο ονομαστή πίτσα της περιοχής.

Τσετάρα: Το λιγότερο τουριστικό χωριό της Ακτής, αν και διατηρεί το χαρακτήρα του ως ήσυχο ψαροχώρι, βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας για την Κολατούρα, ένα παραδόξως πεντανόστιμο σιρόπι αντζούγιας (ακούγεται αηδιαστικό, μέχρι να το προσθέσεις στη μακαρονάδα σου και να τρελαθείς), αλλά και για τον τόνο του, που εξάγεται μέχρι και στην Ιαπωνία για την παρασκευή σούσι. Αν προτιμάς πιο ήσυχες διακοπές, μπορείς να αράξεις σε μία από τις 3 παραλίες του!

Βιέτρι Σουλ Μάρε: Το τελευταίο ψαροχώρι πριν το Σαλέρνο είναι στολισμένο με πανέμορφα κεραμικά και πορσελάνες, καθώς κάθε 3 σπίτια συναντάς κι ένα εργαστήρι με πολύχρωμα πιάτα, βάζα και άλλα διακοσμητικά που στέλνονται αεροπορικώς σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να συνδυάσετε το άραγμα στη φύση και την όμορφη παραλία του χωριού με βόλτες στη γειτονική παραθαλάσσια πόλη που είναι πολύ πιο ζωντανή τη νύχτα.
από τους παραδοσιακούς τεχνίτες!

Απολαύστε κάθε στιγμή της διαμονής σας το Αμάλφι, βουτήξτε στη θάλασσα, περπατήστε πολύ, κάντε εκδρομές, δοκιμάστε νέες γεύσεις και γνωρίστε όλη τη μαγευτική περιοχή! Θα σας μείνει αξέχαστη!










3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για το ποστ! Το Νοέμβριο θα είμαστε στη Ρώμη, αξίζει να κάνουμε μια εκδρομή μέχρι εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Όπως και τα περισσότερα καλοκαιρινά θέρετρα, η Ακτή Αμάλφι μπορεί να φανεί κάπως μελαγχολική εκτός σαιζόν, αν και στο Ποζιτάνο και το Αμάλφι, θα υπάρχουν περισσότερα μαγαζιά ανοιχτά. Την Παραμονή Χριστουγέννων υπάρχει μια πανέμορφη γιορτή με πολύχρωμα φώτα στο Ατράνι, το Νοέμβριο όμως θα σας πρότεινα να κατευθυνθείτε καλύτερα προς τη Νάπολη. Θα χαρείτε την ίδια όμορφη θέα του Βεζούβιου και του Κάπρι, χωρίς την αίσθηση εγκατάλειψης ενός καλοκαιρινού προορισμού! Αν θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε μια κοντινή εκδρομή, προτιμήστε το Σορρέντο, που θα βρείτε περισσότερες παμπ κι εστιατόρια! Να περάσετε πολύ όμορφα!

      Διαγραφή
  2. Πωπω! Μου άνοιξε η όρεξη για διακοπές!! Θα σας πρότεινα να το εμπλουτίσετε με περισσότερες φωτογραφίες και διευθύνσεις και να το ανεβάσετε στο Travelstories.gr ως ταξιδιωτική ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή